TÜKAS ile Tarımsal Verimlilik Artacak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın TÜKAS Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, ülke genelindeki tarımsal kaynakların daha etkin bir şekilde kullanılmasını sağlayacakları belirtti. Kilci, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin tam anlamıyla değerlendirilmesinin mümkün olacağını dile getirdi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen “TÜKAS Resen Kayıt İşlemleri Bilgilendirme Toplantısı”nda konuşan Kilci, TÜKAS’ın tarım sektörünü daha verimli, sürdürülebilir ve planlı bir şekilde yönetmeyi amaçladığını belirtti. Tarım sektöründeki tüm paydaşların ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmayı hedeflediklerini ifade etti. TÜKAS ile ülke genelindeki tarımsal kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasının sağlanarak tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin artırılacağına vurgu yaptı.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da TÜKAS’ın önemine değinerek, sistemin tarım faaliyetini tam olarak belirlemek amacıyla oluşturulduğunu belirtti. Sağlam, “TÜKAS, yasal durumu ne olursa olsun, arazi büyüklüğüne bakılmaksızın bitkisel üretim, hayvancılık veya su ürünleri üretimi yapan tarımsal işletmelere ait tüm bilgilerin yer aldığı bir veri tabanıdır” dedi.

İl Müdürü Sağlam, 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 7. maddesine göre Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmayan tarıma elverişli tüm parsellerin kayıt altına alınması gerektiğini ifade etti. Bu doğrultuda Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği’ne uygun çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.

Çalışmaların Tamamlanması için Tarih Verildi

İlgili yönetmelik gereğince, 31 Mart 2025 tarihine kadar başvurusu yapılmayan tarımsal faaliyetlerin tespit komisyonlarınca belirlenerek sisteme kaydedileceği açıklandı. Sağlam, ilçe müdürlerinin sistem sorumlusu olarak görevlendirildiğini ve teknik personelin ise veri giriş elemanı olarak görev aldığını belirtti. Ayrıca hazine arazilerinde tarımsal faaliyet yürüten kişilere ait bilgilerin sisteme kayıt altına alınacağı da dile getirildi.

Toplantıya Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Sistemi Daire Başkanı Ramazan Yayla, Amasya, Giresun, Ordu, Sinop ve Tokat illerinin Tarım ve Orman Müdürlüklerinden şube müdürleri ile ilçe müdürleri ve teknik personeller de katıldı. – SAMSUN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir