NVIDIA, ABD Ticaret Bakanı’ndan Çipler İçin Uyarı Aldı
2 mins read

NVIDIA, ABD Ticaret Bakanı’ndan Çipler İçin Uyarı Aldı

ABD, NVIDIA’ya uyarıda bulunarak Çin için çiplerin yeniden tasarlanmasını durdurma çağrısında bulundu. NVIDIA, ABD hükümeti tarafından gelişmiş yongaların ihracat düzenlemelerine getirilen son kısıtlamaları aşmanın yollarını sürekli olarak araştırıyor. Bildiğiniz üzere bu yollardan bir tanesi de çiplerin yeniden tasarlanarak ihraç edilmesiydi.

Şirket bu yeni sınırlamaları aşmak için yeniden tasarlanmış donanımları sürekli olarak piyasaya sürdü. Hatta şu anda NVIDIA’nın bu sınırlamaların üstesinden gelmeyi amaçlayan HGX H20 veya tahmin edilen ismiyle GeForce RTX 4090 D ekran kartı gibi yeni bir HPC ve oyun GPU serisi hazırladığı söyleniyor.

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo yakın zamanda verdiği bir röportajda, NVIDIA’ya uyarıcı bir açıklama yaptı. Daha önce yasaklanmış bir işlemcinin yeniden tasarımını temsil eden herhangi bir yeni ürünün derhal ek kısıtlamalara tabi olacağı konusunda uyardı. Raimondo, söz konusu ürünü açıkça tanımlamasa da tüm NVIDIA RTX serisi donanımların, teknik anlamda yapay zeka iş yükleri için bir miktar hızlandırma sağlayan Tensor çekirdekleriyle donatılmış olması dikkat çekici.

“Eğer bir çipi yapay zeka gücü sağlayan belirli bir kesim hattı etrafında yeniden tasarlarsanız, hemen ertesi gün onu kontrol edeceğim.” – ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo

NVIDIA ve ABD yaptırımlarına ait bir zaman çizelgesi isterseniz şöyle bir çizelge oluşturabiliriz:

  • Ağustos 2022: ABD, A100/H100’e kısıtlamalar getirdi.
  • Kasım 2022: NVIDIA Çin için A800/H800’ü tanıttı.
  • Ekim 2023: ABD, H800/RTX4090’a kısıtlama getirdi.
  • Kasım 2023: NVIDIA HGX H20, L20, L2’yi piyasaya sürdü.
  • Aralık 2023: NVIDIA RTX 4090D üzerinde çalışıyor.

Çok ilginç gelse de hikayenin bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyoruz. NVIDIA her kısıtlamaya karşı yeni bir ürün tasarlayarak kendince çözüm üretmeye çalışacak. Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir